2024.06.13.
MÁR CSAK 3 nap!!!! KARTHAGO 45 nagykoncert a Margitszigeten!!!
2024.03.30.
MÁR LÁTHATÓ A KONCERTMENÜBEN A "KARTHAGO 45 ÉV" c. ORSZÁGOS TURNÉ első, - MÁJUS-JÚNIUSI - ÁLLOMÁSAI!!!
2023.09.04.

 Négyezer rajongó volt szombat este Kaposváron a KARTHAGO koncerten!! Óriási koncert volt, fergeteges hangulat és a dübörgő, minőségi rockzene!!! Nézd meg alább a panorámaképet és kattints rá,...

Biográfia

A KARTHAGO története:
 

1979


Az együttest 1979-ben Szigeti Ferenc alapította.

 

2015-ben, Magyarország Köztársasági Elnöke magas állami kitüntetésben részesítette Szigeti Ferencet: megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét!

A díjat, az 50 éve kiemelkedően sikeres, sokoldalú zenei, előadóművészi, társadalmi és produceri pályája, valamint a több generáción átívelő, számos hazai és nemzetközi fesztiváldíjjal rendelkező, 36 éve töretlenül sikeres KARTHAGO együttes következetes vezetése elismeréseként kapta meg.

 

2021, március 15.-én, Nemzeti Ünnepünk alkalmával Prof. Dr. Kásler Miklós minisztertől a KARTHAGO együttes tagjai mindannyian megkapták a legmagasabb állami könnyűzenei kitüntetést,

                                      a Máté Péter díjat!!!

A díjat a zenekar kiemelkedő és példaértékű munkásságáért kapta.

 

A KARTHAGO tagjai, 2022-ben, azaz a mai napig változatlanul:


Gidófalvy Attila - billentyük, gitár, ének,
Kiss Zoltán Zéro - basszusgitár, ének,
Szigeti Ferenc - zenekarvezető, szólógitár, ének,
Kocsándi Miklós - dob, gitár, ének
Takáts Tamás - ének, szájharmonika, dobok.

 

A zenekar megalakulását követően, egy év alatt, a '80-as évek egyik meghatározó, és legnépszerűbb magyarországi rockegyüttese lett. Különleges, úgynevezett amerikai típusú west coast zenéjükkel, amely kemény rockalapra dús, ötszólamú vokállal és dallamos énekvezetéssel hangszerelt dalokból állt, néhány hónap alatt valamennyi slágerlistát meghódították, és izgalmas, dinamikus, különlegesen látványos koncertjeikkel, a klubok kedvencei lettek.

1981


A zenekar első nagylemeze 1981-ben jelent meg és néhány hónap alatt 178.000 példányban fogyott el!! A koncertjeik lassan kinőtték a budapesti és vidéki klubokat,  elkezdődtek a nagyszabású, egyre látványosabb show-val körített nagykoncertek, és vidéki fellépések, turnék sorozata. 1981-ben a KARTHAGO nyitotta meg a Budai Ifjúsági Parkot, május elsején, és erre a koncertre  már 12 ezer rajongó ment el!! A KARTHAGO ekkor alapozta meg az immár három évtizede tartó sikeres pályafutását.

 

AZ első albumot azután az évek során követte további két hasonlóan sikeres stúdióalbum, valamint egy koncertlemez, számtalan kislemez és rádiófelvétel, majd egy Aranyalbum, egy Best of...album, és a KARTHAGO él című dupla élő koncertalbum az 1997-es nagy Budapest Sportcsarnok koncertről.

 

A továbbiak itt következnek:

1983


1983-ban az együttes a Requiem c. dallal megnyerte az ausztriai Villach-ban a Nemzetközi Táncdalfesztivál nagydíját, ezt követően szerződést kötött az osztrák OK Musica (Teldec Company) lemeztársasággal. Két nagylemezük jelent meg angol nyelven a kiadóval nyugateurópában, amelyből az első, a Requiem című, Ausztriában aranylemez lett!!!
 

A koncertjeik Magyarországon, Ausztriában, NSZK-ban, Kubában, valamennyi volt szocialista országban és az egykori Szovjetunióban komoly eseménynek, rendkívüli látványosságnak és óriási sikernek számítottak. (Összesen kb. 3200 koncertet adtak eddigi fennállásuk alatt)

1985


Az együttes 1985-ben átmenetileg beszüntette működését. Tagjai azonban aktív muzsikusok maradtak, valamennyien közismert személyiségek lettek, más, jónevű zenekarokban is játszottak, és játszanak, emellett tévéznek, rádióznak, könyvet írnak, producerkednek.

1990


1990. május 1-én a Karthago feloszlása után öt évvel ismét összeállt, (Magyarországon elsőként (!) és egy nagyszabású koncertet rendezett valamennyi eredeti tag közreműködésével. A hangverseny, amelyet a Magyar Televízió és a Magyar Rádió is közvetített, óriási siker lett a budapesti Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán, megdöntve minden addigi és azutáni nézőrekordot! Soha annyian nem voltak azóta sem, (2009-ig) a Pecsa szabadtéri színpadának nézőterén!

1997


Hét év múlva az együttes 1997-ben ismét nagyszínpadra lépett, ezúttal azonban már a Budapest Sportcsarnok volt a rendezvény helyszíne. A koncert fantasztikusan sikerült, közel tizenötezer néző volt szemtanúja a nagy visszatérésnek, amely óriási látványelemekkel, díszletekkel, korinthoszi oszlopokkal, tűzijátékkal, "ledér" táncosnőkkel megtűzdelve került bemutatásra, a KARTHAGO-tól mindig is megszokott módon. A hangulat végig hihetetlen forró volt, a közönség szinte együtt élt a együttessel, közös éneklések, tízperces vastapsok tarkították a show-t. A koncertről felvételt készített a Magyar Televízió, amely a koncert után három héttel adásba is került.

A Hungaroton Records a "KARTHAGO ÉL!" című dupla koncertalbumon, és ugyanilyen címmel videokazettán, illetve ma már DVD-n is megjelentette a hangversenyt.

2000


2000 június 2.-án a Petőfi Csarnok 15 éves jubileumi ünnepségére ismét  a KARTHAGO együttest kérték fel egy nagyszabású koncertre, mivel annak idején az együttes nyitotta meg a Pecsát, azaz a csarnokban első magyar koncertet 1985-ben a KARTHAGO adta. A jubileumi buli ismét fantasztikus volt, óriási tömeg és igazi "karthagós" hangulat volt. Az Magyar Televízió újból rögzítette a fellépést. A koncerten jelen voltak az osztrák-német TELDEC kiadó munkatársai is, akik jelezték, hogy a KARTHAGO új lemeze iránt és az azt követő turnékra jelentős érdeklődés lenne Németországban és Ausztriában is, ahol egykor, és még mai is ismert és szeretett a legendás együttes.

2003


2003-ban ismét sokat hallatott magáról a zenekar, közel 25 nagykoncertet játszottak Magyarországon, különböző rockfesztiválok záró-produkciójaként, és önálló koncerteken, ismét óriási sikerrel. A sorozat folytatódott 2004-ben is, többek között az alsóőrsi Harley Davidson Nemzetközi motorostalálkozó záró gálaestjén, valamint további kifejezetten nagyszabású rockfesztiválokon, és az év végén a nagy budapesti lemezbemutató koncerttel.

2004, egy új korszak kezdete


Az együttes 2004 szeptemberében ünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját. 1979 őszén állt össze az öt legendás muzsikus, és mára talán ők az egyetlen olyan rock-zenekar Magyarországon, akik a mai napig változatlan felállásban játszanak! A jubileum méltó megünneplésére az együttes komoly, összetett projekttel készült, akkoriban is.

Elsőként, 2004 június-július-augusztusában 19 év után (!) új stúdióalbumot készítettek. A lemez 2004 szeptember 5.-én jelent meg az EMI Zenei Kft. kiadó gondozásában, és egy modern hangzású, kemény, igen erőteljes rockzenét tartalmaz, a KARTHAGO-tól megszokott igényes, dús, finoman cizellált hangszereléssel, és a legendás ötszólamú vokállal.

A KARTHAGO történetében mindig jellemző volt a rendkívüli alaposság és profi kidolgozottság, ezért minden albumra, - így erre is természetesen, - több mint húsz friss szerzeményből kerül kiválasztásra, az albumra került 9 új szám, melyek stúdiófelvételei közel három hónapig (!) tartottak a legendás törökbálinti "P" stúdióban.

Két bonus-track is készült, a fantasztikus, és nemzetközi sikereket is elért REQUIEM, valamint a KARTHAGO himnusz, az APÁINK ÚTJÁN, mindkettő egészen különleges, vonós- szimfónikus- unplugged verzióban.

Az új lemezről nagyon sok szó esett korábban a médiában, számos televíziós interjúban, sajtóanyagban, rádióriportban elhangzott a készülődés híre, ezért a közönség körében, és a szakmai berkekben is igen nagy várakozás előzte meg a KARTHAGO akkori új stúdióalbumát. Az album meg is felelt a várakozásoknak, mert igen szép sikert futott be az évek során.

Az album további promóciójának része volt a Concert&Media által rendezett, 2005. tavaszán a KARTHAGO ROCKCIRKUSZ - LEMEZBEMUTATÓ koncert, az SYMA csarnokban. Az eseményt országos kihelyezésű plakátokkal, citylight poszterekkel, médiatámogató országos rádióval és televíziós csatornával, napilappal, promóciós megjelenésekkel, dedikálásokkal, riportsorozatokkal került beharangozásra, és óriási siker lett, totális telt házzal! Ezután egy többhónapos országos turnéra indult. az együttes.

 

2005-2008

 

Ezt követően már minden évben ismét teljes aktivitással dolgozott az együttes, évi 30-35 nagykoncerttel, és jó néhány országos rockfesztivál főzenekaraként.

 

2009

 

 

A 2009-es év elhozta a nagy 30 éves jubileumot, ezt pedig egy vadonatúj albummal, az "IDŐTÖRÉS" cíművel, és egy hatalmas Sportaréna bulival ünnepelte a KARTHAGO.

 

A lemez hetekig vezette a Mahasz listát, az óriáskoncert pedig valami frenetikusra sikeredett, hatalmas tömeg, és a szokásos "karthagós" hangulat volt végig, a közönség tombolt, énekelte a nagy himnuszokat, a váratlan unplugged rész döbbenetesen jól sikerült, és hatalmas meglepetés okozott, úgyhogy a közönség két és fél óra múlva sem akarta elengedni a bandát a színpadról!...

 

KÖVETKEZIK A FOLYTATÁS....Reméljük, még sokáig.

 

 

 


Diszkográfia:

 


KARTHAGO: Apáink útján (kislemez) 1980
KARTHAGO: Karthago 1. (nagylemez) 1981
KARTHAGO: Requiem (kislemez) 1982
KARTHAGO: Live, "Start 1-2-3" (nagylemez) 1982
KARTHAGO: Ezredforduló (nagylemez) 1982
KARTHAGO: Requiem (angol) (kislemez) 1983 (OK-Musica-Teldec, Wien)
KARTHAGO: Requiem (angol) (nagylemez) 1983 (OK-Musica-Teldec, Wien)
KARTHAGO: Senkiföldjén (nagylemez) 1984
KARTHAGO: Oriental Dream (angol) (nagylemez) 1985 (OK-Musica-Teldec, Wien)
KARTHAGO: Aranyalbum (Golden Hits) (nagylemez) 1990
KARTHAGO: Best Of Karthago (nagylemez) 1993
KARTHAGO: A Karthago Él (LIVE) (dupla nagylemez) 1997

KARTHAGO: ValóságRock (Nagylemez) 2004

KARTHAGO: IdőTörés (Stúdióalbum, 14 dal) 2009

KARTHAGO: "Együtt 40 Éve!" stúdióalbum 2019. 10 dal. (Vinilen is!)

KARTHAGO: "Együtt 40 Éve!" Jubileumi Aréna koncert dupla DVD és CD Box! 2020
KARTHAGO: "Máté Péter in Rock!" Feldolgozás album, Máté Péter dalaiból rockzenében.2022.

KARTHAGO könyv: "Elefántdübörgés" címmel, 1997
 Szigeti Ferenc a Lovagkereszt kitüntetés átvételekor a Pesti Vigadóban, 2015, március 15.-én.
Közös házi ünnepség a szeretett zenekarral, a kitüntetés után. Szigeti Ferenc a magas kitüntetését a KARTHAGO tagjainak érdemeinek is tartja.
KARTHAGO átvette a legnagyobb állami könnyűzenei kitüntetést, a Máté Péter díjat, 2021 június 15.-én!!!